Bujinkan Tampereella yli 30 vuotta!

Bujinkan Budō Taijutsun harjoittelu alkoi Tampereella vuonna 1990, kun Tampereen teknilliseen korkeakouluun opiskelemaan saapuneet Aki Tuominen ja Matti Mäkäräinen päättivät yhteistuumin perustaa dōjōn. Aki oli harjoitellut aiemmin Lappeenrannassa ja Matti Seinäjoella. Tampereen dōjō perustettiin lajin Suomen pioneerien Ari Julkun ja Mika Laitisen kannustamina. 

Ensimmäiset näytökset pidettiin jo samana syksynä, joissa avustamassa olivat Jyri Naarmala ja Janne Viljamaa Seinäjoelta. Ninjutsu, joksi lajia usein tuohon aikaan kutsuttiin, herätti paljon kiinnostusta ja näytöksiä järjestettiin mm. Koskikeskuksessa, urheilutiloissa, diskossa, ja jopa Tampereen paikallistelevisiossa – usein joko kaupungin tai muiden seurojen pyynnöstä.

Alkeiskursseja järjestettiin keväisin ja syksyisin. Pikkuhiljaa Tampereelle muodostui tiivis ydinryhmä, johon kuuluivat perustajajäsenten lisäksi Semi Malinen, Jouni Ostamo sekä Lappeenrannasta muuttanut Jouni Laitinen. Myöhemmin toiminnan ytimeen tulivat mukaan Jussi Pärssinen Jyväskylästä sekä Jari Antila, joka toimi hetken aikaa dōjōn vetäjänä 90-luvun lopulla. 

Alkuvuosina harjoituksia pidettiin yliopiston Atalpan kellaritilassa ja Ratinan stadionilla, myöhemmin mm. Finlaysonin tehtaan yläkerrassa ja Hervannan vapaa-aikakeskuksessa. Ensimmäinen pitkäaikaisempi osoite löytyi Nääshallin tatameilta. Harjoituksia pidettiin 3-5 kertaan viikossa, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus harjoitella. 90-luvulla seminaareja järjestettiin Tampereella kahdesta kolmeen kertaan vuodessa ja opettamassa kävivät niin Ari ja Mika, sekä myöhemmin myös Sveneric Bogsäter -sensei Ruotsista. Tampereelta oli jo 90-luvulta saakka vahva yhteys Japaniin. Semin ja Jounin muuton myötä tietotaitoa saatiin Suomeen ja Tampereelta tehtiin myös useita harjoittelumatkoja Japaniin.

Nääshallin aikaan 2000-luvun alkupuolella Jussi Pärssinen toimi Tampereella opettajana ja ajatus omasta dōjōsta syntyi. Särkänniemen kupeessa olevasta entisestä Suomen Trikoon tehdasrakennuksesta löytyi sopiva tila ja Jussin nimeämän Bujinkan Reihan Dōjōn avajaisharjoitukset pidettiin uutena vuotena 1.1.2006. Uudella dōjōlla harjoituksia oli parhaimmillaan viidesti viikossa ja Jussin lisäksi harjoituksia ohjasivat myöhemmin Japanista Suomeen palanneet opettajat Semi ja Jouni L. – sekä pitkään toiminnassa mukana olleet Jouni Ostamo ja Tapio Laaksonen.

Vuosien vieriessä dōjōlle syntyi uusi opettajasukupolvi Antti Pajusen ja Janne Paavilaisen myötä. Onkiniemen dōjōsta luovuttiin vuoden 2017 syksyllä, kun tehdasrakennuksen toiselta puolelta löytyi asbestia. Asbestia ei onneksi löytynyt itse dōjōlta, mutta kaupunki asetti koko kiinteistön käyttökieltoon. Uusi dojo löytyi Hatanpään teollisuustalolta, jossa toiminta jatkuu edelleen. Harjoituksia pidetään tätä nykyä kolmesti viikossa Jannen ja Semin ohjauksessa. 

Muutoksen tuulet ovat puhaltaneet vuosien varrella. Ihmisiä on tullut ja mennyt, harjoittelupaikat ovat vaihtuneet, kamppailulajien trendit muuttuneet ja tällä hetkellä eletään pandemian jälkipyykissä. Ninpōn henki on kuitenkin Tampereella vahva ja elävän budōn harjoittelu jatkuu aktiivisena. Tampereen dōjō on yksi vanhimmista Suomessa ja toivottavasti seuraavatkin 30 vuotta ovat suotuisia tamperelaisille Bujinkan Budō Taijutsun harjoittelijoille. Kestävyys ja pitkäjänteisyys ohjatkoon harjoitteluamme kuten tähänkin asti.

Tämän historiikin päätteeksi haluan kiittää Akia ja Mattia toiminnan käynnistämisestä sekä Aria ja Mikaa työstään lajin eteen ja polun raivaamisesta. Erityiset kiitokset Jussille ja Semille, sekä kaikille muille Tampereen dōjōn opettajille ja harjoittelijoille. Ninpō ikkan magokoro ni masare!

Janne Paavilainen
Bujinkan Dōjō Tampere

“Itselleni jäi erittäin hyvä muisto silloisesta toiminnastamme ja mukana olleista henkilöistä. On todella mieltä lämmittävää, että Bujinkanin harjoittelu Tampereella edelleen jatkuu.” -Aki Tuominen

Tampereen dojon harjoittelukirjanpitoa vuodelta 1990.

Tampereen dojon markka-ajan tapahtumat ovat tarkasti tallella.

Alkeiskurssimainoksia vuosilta 1992, 2011 ja 2019.

Taijutsu-tanssit Onkiniemessä 2010.

Uuden vuoden harjoitukset 1.1.2017.

Viimeiset harjoitukset Onkiniemessä 2017.

Jojutsu & kenjutsu -seminaari uudella dojolla 2021.


Vastaa